Brigadeiro


BRIGADEIRO:
Wspaniały Brazylijski deser. W smaku przypomina karmelowo-czekoladową masę. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt jest spektakularny. Idealny jako dodatek do ciast, wzbogaca je, doskonale zastępując wszelkiego rodzaju polewy czekoladowe. Można też podawać w formie małych czekoladowych kuleczek. Tradycyjne bolo de brigadeiro to ciasto czekoladowe, w kształcie baby z otworem w środku. Ciasto polewa się brigadeiro, zalewając dodatkową porcję do otworu w cieście.

Deser popularny w całej Brazylii, w Rio Grande do Sul pod nazwą "negrinho" (murzynek). Nazwa "Brigadeiro" pochodzi od stopnia wojskowego. W latach 40tych XIX wieku brygadier Eduardo Gomes kandydował na prezydenta Brazylii. W czasie swojej kampanii wyborczej uwielbiał podawać deser, bardzo przypominający dzisiejsze brigadeiro.

SKŁADNIKI:
mleko skondensowane zagęszczone
kakao
masło
* posypka czekoladowa

JAK ZROBIĆ?
Do garnka wlewamy puszkę skondensowanego mleka, 3 łyżki kakao w proszku (lub więcej, wg gustu) i dużą łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając. Co jakiś czas sprawdzamy, czy jeśli przejedziemy łyżką po dnie, będziemy mogli zobaczyć dno garnka (otwór nie może się zbyt szybko zamykać). Jest to znak, że nasze brigadeiro jest "ao ponto". Wtedy możemy je odłączyć od gazu.

JAK PODAWAĆ?
"de forno"= prosto z garnka! Najlepsza wersja, popularna zwłaszcza podczas domówek, wieczorków filmowych.
"bolinhas" = Wersja popularna zwłaszcza na imprezach, urodzinach etc. Gotowe brigadeiro studzimy i lepimy z niego małe kuleczki (ok. 3 cm), które następnie obtaczamy posypką czekoladową. Kuleczki umieszczamy w małych papilotkach do babeczek.
"bolo de brigadeiro" jako polewa do popularnego murzynka.

BRIGADEIRO:
Wonderful brasilian dessert. Tastes like a caramel-chocolate fudge.  Very easy to make, but spectacular in taste. Perfect as an addition to cakes, enriches them, very well instead of chocolate glaze. You can serve it in a form of small balls. Traditional brigadeiro cake is a chocolate cake with a hole inside. You cover it with brigadeiro and add an extra portion inside the hole.
This dessert is very popular in Brasil. In Rio Grande do Sul it's called "negrinho". The name "brigadeiro" comes from the name of military rank- "brigadier". In forties brigadier Eduardo Gomes was running for president of Brasil. During his campaign he loved to serve a dessert very similar to what brigadeiro nowadays is.
INGREDIENTS:
condensed milk
chocolate powder
butter
*chocolate sprinkles
HOW TO MAKE IT?
We put all the ingredients into the pot: condensed milk, 3 spoons of chocolate powder (or more, depends of you ;) and big spoon of butter. We cook it, staring constantly.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zakończenie

Wesołych Świąt!

Wesolych Swiat!!