Feijoada

Pyszna, tradycyjna brazylijska potrawa. Bardzo pożywna. Brazylijczycy wierzą, że jedząc codziennie ryż i fasolę (arroz feijao) zapewnia się organizmowi dzienną porcję niezbędnych substancji odżywczych. Innymi słowy, fasola jest bardzo zdrowa!

SKŁADNIKI:
1/2 kg czarnej fasoli

250 g schabu wieprzowego
250 g żeberek wieprzowych
1 noga wieprzowa
1 ucho wieprzowe
1 język wieprzowy
1 ogon wieprzowy
150 g wędzonego boczku
2 kiełbasy podsuszane

2 łyżki oleju
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
250g soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czarną fasolę i surowe mięso namoczyć, w oddzielnych naczyniach, często zmieniając wodę. Mięso posolić. Cebule zetrzeć na tarce. Czosnek zmiażdżyć. Kiełbasę pokroić na plasterki.

Gotować fasolę ze schabem, żeberkami, boczkiem i kiełbasą przez 20 minut. Z reszty mięsa spuścić wodę i ugotować do miękkości w oddzielnym garnku.

Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Połączyć wszystkie składniki w garnku z fasolą. Posolić do smaku. Gotować 20 minut.

Podawać z ryżem, farofą, jarmużem lub kawałeczkami pomarańczy.

SMACZNEGO!

INGREDIENTS:

1/2 kg black beans


250 g porc chops
250g ribs
1 leg of pork
1 ear of pork
1 tongue of pork
1 tail of pork
150g smoked bacon
2 sausages
2 spoons of oil
2 big onions
5 cloves of Garlic
salt
HOW TO PREPARE?
Soak beans and raw meat, in separate tanks, often changing water. Salt the meat. Grate onions. Crush Garlic. Slice sausages.
Cook beans with porc chops, ribs, bacon and sausages for 20 minutes. Remove water from the rest of the meat and cook in separate pot.
Fry Garlic with onion. Add all the ingedients to pot with beans. Add salt. Cook for 20 minutes.
Serve with rice, farofa, kale or little slices of orange.
ENJOY YOUR MEAL!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Brigadeiro

Boze Narodzenie

Zapiekanka z Bacalhau. Przepis.