Dziekuje, dziekuje wszystkim ktorzy na mnie glosowali!! Mam nadzieje ze dalej bedziecie czytac bloga o moich przygodach w Brazylii!! W glosowaniu wzielo udzial 239 blogow na temat wymiany. Z tego 100 zostalo wyroznionych! To wlasnie dzieki wam ROK W BRAZYLII znalazl sie na 40 MIEJSCU! Bardzo Dziekuje!!! Thank you, thank you all. 239 blogs took part in this project, 100 was awarded. Thanks to you this blog was 40th. You can see all the results below: Tutaj mozna zobaczyc wyniki: Thank You guys, for voting for me!! It really meant a lot!
Te święta Bożego Narodzenia spędziłam w Portugalii, w uroczym miasteczku Maya wraz z rodziną mojej koleżanki Any. Ana studiuje WF i była Erasmusem w Rzeszowie, w Polsce. Bardzo miło wspomina ten czas. Na wigilii byliśmy: Ja, Ana, jej siostra Mafalda, kuzyn Jorge, Tia, tio Jorge i w trakcie dołączyła moja siostra Julia. Na starcie przywitał mnie stół z tradycyjnymi portugalskimi słodyczami, owocami i orzeszkami. Desery były wyjątkowo kremowe, budyniowe i bardzo słodkie. Najbardziej smakował mi rodzaj słodkich tostów zamoczonych w słodkim likierze. Muuuito delicioso! :) Potem jedliśmy Bacalhau- tradycyjnego portugalskiego dorsza. Ryba jest solona i wysuszona. Takie wielkie płaty można zakupić w supermarkecie i na targu. Przed przygotowaniem dania, dorsza trzeba moczyć 3 dni w wannie, zmieniając wodę. Podobno istnieje 1000 sposobów na Bacalhau. Na wigilię był bacalhau pieczony z ziemniaczkami i jajkiem, rodzaj gotowanego szpinaku, warzywa i oczywiście tradycyjne portugalskie wi...
Pyszna, tradycyjna brazylijska potrawa. Bardzo pożywna. Brazylijczycy wierzą, że jedząc codziennie ryż i fasolę ( arroz i feijao ) zapewnia się organizmowi dzienną porcję niezbędnych substancji odżywczych. Innymi słowy, fasola jest bardzo zdrowa! SKŁADNIKI: 1/2 kg czarnej fasoli 250 g schabu wieprzowego 250 g żeberek wieprzowych 1 noga wieprzowa 1 ucho wieprzowe 1 język wieprzowy 1 ogon wieprzowy 150 g wędzonego boczku 2 kiełbasy podsuszane 2 łyżki oleju 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 250g soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czarną fasolę i surowe mięso namoczyć, w oddzielnych naczyniach, często zmieniając wodę. Mięso posolić. Cebule zetrzeć na tarce. Czosnek zmiażdżyć. Kiełbasę pokroić na plasterki. Gotować fasolę ze schabem, żeberkami, boczkiem i kiełbasą przez 20 minut. Z reszty mięsa spuścić wodę i ugotować do miękkości w oddzielnym garnku. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Połączyć wszystkie składniki w garnku z fasolą. Posolić do smaku....
Komentarze
Prześlij komentarz