Zapiekanka z Bacalhau. Przepis.

Bacalhau- tradycyjny portugalski suszony dorsz. Dorsza należy namoczyć na trzy dni, często zmieniając wodę, w celu usunięcia nadmiaru soli.

Składniki:

Bacalhau
Ziemniaki
Zielona i Czerwona Papryka
Cebula
Pomidory
Czarne Oliwki
Groszek
Jajka
Oliwa z Oliwek, Sól i Pieprz

Sposób Przyrządzenia:

Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry ok.0,5 cm. Ugotować jajka i pokroić ćwiartki. Pomidory obrać ze skórki, pozbawić nasionek i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w słupki. Cebulę posiekać na plasterki. Formę do pieczenia wysmarować Oliwą z Oliwek. Ułożyć warstwami: Pomidory, Cebula, Ziemniaki, Groszek, Dorsz, Papryka, Oliwki. Posolić i pokropić oliwą. Ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ułożyć jajka, pokropić oliwą. Piec w 150 st. przez 1 godzinę.
Podawać z Ryżem, Sałatą i Winem.

Smacznego!


Baked Savoury Bacalhau. Recipe.
Bacalhau- traditional portuguese Cod Fish, that is being dried in salt in order to conserve it. Before preparing your meal you must soak your Cod Fish in water for 3 days, while changing water often. It serves to take of the salt.
Ingredients:
Bacalhau
Potatoes
Green and Red Pepper
Onion
Tomatoes
Black Olives
Peas
Eggs

Olive Oil
Salt
Pepper
How to prepare it?
Cook potatoes and cut it into the slices aroud 0,5 cm. Boil and cut your eggs. Pill of tomato skin, remove the seeds and slice it. Slice onion and pepper. Grease a baking pan with Olive Oil. Add all the ingredients, creating lawyers. After that put some Olive Oil and Salt on top. Eggs should be the last lawyer. Bake in 150 degrees for an hour. Serve with rice, lettuce and wine.
Bon Appetit!










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Brigadeiro

Boze Narodzenie

Christmas in Portugal